συγγραφέας 
 
  Πόσο αρχαίο είναι το παρόν 
 

Ερωτικά μαγιά-τικα

Μια πρωτομαγιά με φεγγαρόφωτο διάλεξε ο Πάνας ν΄ αποπλανήσει τη Σελήνη. Ο τραγοπόδαρος εραστής των Μαινάδων, ο ακούραστος κυνηγός των νυμφών, ο πάντα πρόθυμος για γονιμοποίηση Πάνας, ξεγέλασε τη θεά Σελήνη. Αυτό ήταν και το μεγαλύτερό του κατόρθωμα στον έρωτα. Πάνω από τη μαλλιαρή γιδίσια εμφάνισή του φόρεσε μια λευκή προβιά. Σαν άκακο αρνάκι την πλησίασε κι εκείνη που της άρεσε να παίζει με τα πρόβατα, πήδηξε στη ράχη του και ενώθηκε μαζί του.

Σαν μαγεμένη τον άφησε να της κάνει όλα του τα κέφια. Όσοι επιθυμούν να παίξουν το ρόλο του ευτυχισμένου εραστή, ας διαλέξουν τη δική τους θεά ή νύμφη κι ας σκαρφιστούν μία μεταμόρφωση. Ο Πάνας, ο θεός της άγριας φύσης, παραμονεύει πίσω από τους θάμνους των ερωτικών σας αναζητήσεων έτοιμος να σας βοηθήσει, να σας δώσει συμβουλές, να σας δανείσει τον αυλό του για να γοητεύσετε με τον ερωτικό του ήχο την καλή σας. Προσέξτε μόνο ποια ώρα θα του ζητήσετε βοήθεια. Ως γνωστός τεμπέλης δεν αγαπάει τίποτα περισσότερο από τον απογευματινό του ύπνο και εκδικείται αυτούς που τον ταράζουν. Είναι αλήθεια πως κουράζεται ο καημένος.

Τη νύχτα ξεφαντώνει σέρνοντας το χορό των νυμφών πάνω στα ψηλά βουνά. Και το πρωί καθώς φυλάει τα κοπάδια διηγείται τα ερωτικά του κατορθώματα. Αν σας κάνει τον έξυπνο και τον μεγάλο εραστή, θυμίστε του τις άτυχες ερωτικές του ιστορίες με τις νύμφες. Η πίτυς προτίμησε να μεταμορφωθεί σε Πεύκη παρά να πέσει στην αγκαλιά του, η Σύριγγα έγινε καλαμιά στον κάμπο και έτσι έφτιαξε τον αυλό του και η Ηχώ το έβαλε στα πόδια και έγινε αντίλαλος. Μόνο οι μεθυσμένες μαινάδες στα όργια της γονιμότητας τον θέλουν για εραστή τους.

Όσοι αρσενικοί θέλετε να γίνετε νυμφίοι, δηλαδή ευτυχισμένοι με ένα θηλυκό ον στην αγκαλιά σας, πλέξτε τον πόθο της ψυχής σας σ΄ ένα στεφάνι μαγιάτικα αγριολούλουδα. Ούτε μία νύμφη δεν θα μείνει ασυγκίνητη. Αλλά και για τις κυρίες που ο έρωτας είναι το παν, ο ομόηχος Πάν μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμος.

Μη διώξετε ποτέ από το μπαλκόνι σας το πουλί της Άνοιξης, τη γνωστή μας σουσουράδα..