συγγραφέας 
 
Ελένη Πριοβόλου - Συγγραφέας 

Ελένη Πριοβόλου - Συγγραφέας/ Κριτικός
3 Ιουλίου 2003
"Η κότα που έγινε αυγό"

Αναμφίβολα η Σοφία Μαντουβάλου, επί σειρά ετών, δημιουργεί τη δική της σχολή στο χώρο της παιδικής λογοτεχνίας. Τόσο τα παραμύθια με εκπαιδευτικούς στόχους, όσο και τα καθαρής μυθοπλασίας, αποτελούν ταξίδι νου και φαντασίας. Διακρίνονται για το ξεχωριστό ποιητικό ύφος, το πηγαίο χιούμορ και το παιχνίδι με λέξεις και νοήματα. Με αυτό τον τρόπο η συγγραφέας κερδίζει τις ψυχές των μικρών αναγνωστών και κάνει την ανάγνωση ένα όμορφο διασκεδαστικό ταξίδι, ψυχής και αναψυχής.
Ένα τέτοιο παραμύθι είναι και οι περιπέτειες του Κουτορνιθιού, στο βιβλίο «η κότα πού έγινε αυγό».

Μια χρονιά μα ποια χρονιά: 
Από την αρχή αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης, πως η σχέση της Μαντουβάλου με το χρόνο αποτελεί «ιδέα» μάλλον παρά περιορισμό σε συγκεκριμένα χρονικά όρια. Τούτη η περιπέτεια μπορεί να ανήκει στο «κοσμικό αυγό» πού, σύμφωνα με την Ορφική διδασκαλία, άφησε η νύχτα στους κόλπους του ερέβους και έλαμψε μέσα στο χάος. Από εκείνη τη μακρινή εποχή, η ζωή κάνει τον κύκλο της μέσα από ζωές μεγαλειώδης μέχρι ταπεινές. Όλες οι ζωές κάνουν ένα κύκλο. Κύκλο έρευνας, σκέψης, μα και απερισκεψίας, προσδιορισμού, πάλης και διαψεύσεων αλλά και αναζήτησης του άλλου μισού για να ολοκληρωθεί ο κύκλος της ζωής.

Στο έργο ο χώρος και ο χρόνος έχουν σχήμα στρογγυλό, αποτελούν αδιάσπαστη ενότητα αντιθέτων από την αρχή της ζωής, τη διαδρομή της, μέχρι την ένωση με τον άλλο εαυτό για να γίνει η κότα και πάλι αυγό.
Έξυπνο, χιουμοριστικό, με σουρεαλιστικά στοιχεία και συμβολικούς χαρακτήρες, συλλαμβάνει την ολότητα του κόσμου και ενώ είναι άναρχο, όπως άναρχη είναι και η δημιουργία, γεννά ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Και όπως κάθε σπουδαίο παραμύθι, διαβάζεται το ίδιο ευχάριστα, από παιδιά και ενήλικες.